sobota 24. marca 2012

Shrekov zákusok

Shrekov zákusok je ozajstná klasika s novším menom. No a prečo Shrekov? Pred rokom som ho asi robila prvý krát a práve sme mali na návšteve deti. Tým sa zelená farba na vrchu zákusku zapáčila a jeden začal so Shrekom tak ešte aj do dnešného dňa ho spomínajú pod týmto menom. Zákusok je svieži, ovocný a preto hlavne poteší v lete. 


Prísady:


Cesto:
4 žĺtky
4 sneh z bielkov
1dl mlieko
1dl olej
200g hladkej múky
1 sáčok kypriaceho prášku
200g práškového cukru

Krém:
400ml kyslej smotany
250ml smotany na šľahanie
1 sáčok vanilkového cukru
2polievkové lyžičky práškového cukru

Poleva:
2 balíky Zlatého klasu
500ml vody
3polievkové lyžice kryštálového cukru
1sáčok zeleného cukrárskeho želé
5-6kusov kivi

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, žĺtky s cukrom vymiešame do penista, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Prilejeme olej a mlieko a nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na vysoký, vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pri 180stupňov asi 15minút.
Počkáme kým na cesto vychladne po upečení a potom začneme s prípravou krému. Šľahačku vyšľaháme, pridáme kyslú smotanu, vanilkový cukor a práškový cukor. Natrieme na vychladnutí piškótový plát a naň poukladáme plátky kivi a dáme do chladničky stuhnúť.
Polevu pripravíme nasledovne. Dve balíky zlatého klasu rozmiešame vo vode, pridáme cukor a sáčok zeleného želé. Pri stálom miešaní uvaríme, privedieme do varu. Hrniec odstavíme a občas premiešame polevu kým vychladne. Hmota ktorá už dostatočne vychladla natrieme na zákusok opatrne aby sa nezmiešala s bielym krémom. Dáme do chladničky najlepšie na celú noc. Po stuhnutí nakrájame a podávame



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára