nedeľa 18. marca 2012

Elzáská jablková torta

Tento recept ma celkovo prekvapil. Rada pečiem, ale sladké  to väčšinou konzumuje rodina, ja len ochutnávam. Ale táto torta aj u mňa vyhráva. Stal sa novým obľúbeným, čiže ho budem piecť dosť veľa krát. No nabudúce budem experimentovať s hruškami namiesto jabĺk, nemôže to byť zlá kombinácia. Dúfam, že aj u Vás bude mať taký veľký úspech.

Prísady:
Cesto:
110g masla
220g polohrubej múky
1 žĺtok
štipka soli
50g práškového cukru

Plnka:
4-5 jabĺk
1 citrón aj kôra aj šťava
100g cukru
1,5dl smotany na šľahanie
3 vajíčka

Z prísad pripravíme cesto, ktoré dáme aspoň na hodinu do chladničky odpočívať, alebo ešte lepšie na jednu noc. Jablká očistíme, rozpolíme a vyberieme jadierka aby potom pri konzumácii nezavadzali. Povrch jabĺk vodorovne narežeme, ale dávame pozor, aby sme jablká neprerezali. Šťavu z citróna vyžmýkame do malej misky, namočíme v nej polky jabĺk aby nám nezhnedli.
Pripravíme plnku, cukor vymiešame s vajíčkami, smotanou na šľahanie a kôrou z citrónu.
Jednu okruhlú misu na pečenie vymastíme, vysypeme hrubou múkou aby sa nám potom neprilepilo cesto. Cesto rozvaľkáme, dáme do formy a dno cesta popicháme vidličkou.


Jablká poukladáme na cesto s tou stranou na vrch ktoré sú porezané. Nalejeme na vrch plnku, potom ešte môžeme posypať škoricovým cukrom. Originálny recept nepíše škoricový cukor, len mne tam ešte chýbal a bol vynikajúci aj s ním. Pečieme 25-30minút na 180stupňov.

                                                               


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára