štvrtok 3. januára 2013

Marlenka

Je tisíc receptov na tento zákusok na internete, ale možno ešte jeden neuškodí :) 
Môj je trošku rýchlejší, nemusíte to salko variť hodiny... treba si pomôcť a kúpiť si už karamelizované salko. Možno niektorých čitateľov môjho blogu poteším s týmto receptom. U nás tento zákusok veľmi potešil, totiž viac ako dve dni ani nevydržal. 

Prísady:
Cesto:
120 g masla
600 g hladkej múky
1 polievková lyžica sódy bikarbóny
250 g práškového cukru
2 vajcia
2 polievkové lyžice medu
1 čajová lyžička octu

Plnka:
1 konzerva karamelového salka
1 zlatý klas
500 ml mlieka
250 g masla

Na vrch:
30 ml rumu
1 čokoláda
1 polievková lyžica kakaa
50 g posekaných orechov (u mňa to boli mandle, allergia na orechy :( )


Do pohára dáme sódu bikarbónu pridáme ocot, dobre rozmiešame. V hrnci rozpustíme med, pridáme maslo, práškový cukor, vajcia a rozmiešanú sódu. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni. Keď je zmes hnedastá a vytvorí sa na povrchu pena tak ju odstavíme zo sporáka a po niekoľkých minútach pridáme múku a vypracujeme cesto. Jednu hodinu necháme stáť.
Z cesta urobíme valček, ktorý rozdelíme na 7 častí, posledný kúsok môže byť aj menší ako ostatné.
Cesto rozvaľkáme na 25x30 cm, vymastíme a vysypeme opačnú stranu plechu a dáme piecť cesto na 160 stupňoch 5 minút. Upečené cesto čo najskôr vyklopíme.
Uvaríme 4 dl mlieka a v zostatku rozmiešame zlatý klas a uvaríme puding, ktorý musíme nechať vychladnúť.
Nasekáme orechy, alebo môžeme aj pomlieť, rozmrvíme najmenšiu časť cesta a pridáme lyžicu kakaa, orechy a pomiešame. Maslo vyšľaháme do peny, pridáme Salko, vychladnutý puding a všetko poriadne premiešame. Cesto pokvapkáme rumom, natrieme  plnkou a prikryjeme ďalším cestom. Postupujeme takto až kým sa neminie cesto. Vrch natrieme plnkou a posypeme orechovou zmesou a polejeme roztopenou čokoládou. Marlenku odložíme aspoň na dve hodiny do chladničky.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára