sobota 7. septembra 2013

Rákóczi

Pôvodný recept je od Rákócszi Jánosa z 20 storočia. Tento zákusok je ozajstný maďarský recept, a dostať ho u naších susedoch v každej cukrárni. Mi ho máme veľmi radi, tak som ho musela už aj doma pripraviť.

Cesto:
240g hladkej múky
120g masla
60g cukru
1 žĺtko
1dl kyslej smotany
1 kypriaci prášok
strúhaná kôra z jedného citrónu

Plnka:
750g tvarohu
110g cukru
3 vajíčka
1 čajová lyžička vanilkovej arómy
70g hrozienok

strúhanka

Pena:
3 bielka
150g cukru
marhuľový lekvár

Do veľkej mise nasypeme všetky prísady na cesto. Maslo musí byť studené! Vypracujeme cesto, ktoré dáme na 30 minút do chladničky odpočívať a zatiaľ pripravíme plnku.
Tvaroh vymiešame s cukrom, žĺtkami, vanilkovou arómou, primiešame hrozienka a nakoniec primiešame aj bielka vyšlahané do tuhej peny.
Plech s rozmerom 37x24cm vymastíme a vysypeme. Cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a vložíme ho doň, cesto popycháme vydličkou a predpečieme na 180 stupňoch 10minút.
Vyberieme cesto posymepe strúhankou a vylejeme na cesto plnku, pečieme ďalej 25minút.
Zatiaľ ušlaháme z 3 bielkov tuhú penu a postupne pridávame cukor. Tuhú penu dáme do cukrárského vrecúška. Po 25 minútach vyberieme z rúry zákusok vrch vyzdobíme bielkami...
Cukrárským vrecúškom urobíme mriežky na vrch zákusku. Ešte bložíme zákusok do rúry na 10-15minút až kým trošku nám zhnedne mriežka. Vyberieme zákusok a ešte na horúci vrch medzi mriežky natrieme lekvár. Necháme vychladnúť zákusok.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára