streda 6. februára 2013

Somlói

Niečo známe, staré a chutné...

Svetlé piškótové cesto:
4 vajíčka
80 g polohrubej múky
80 g cukru
štipka kypriaceho prášku

Tmavé piškótové cesto:
4 vajíčka
60 g polohrubej múky
20 g tmavého nesladeného kakaa
80 g cukru
štipka kypriaceho prášku

Rumový syrup na poliatie cesta:
6 polievkových lyžíc cukru
1 kôra z citróna
3 polievkových lyžíc rumu
2 dl vody
Tieto prísady necháme zovrieť v hrnci

Krém:
1 l mlieka
2 sáčky vanilkového pudingu
180 g cukru
4 vajíčka

Piškótové cesto pripravíme tradičným spôsobom.
Ku krému zmiešame žĺtka, cukor a pudingový prášok a pomaličky pridávame mlieko. Uvaríme z tohoto hustý krém. Bielka vyšľaháme do tuhej peny ktorú pomaličky pridávame ešte k teplému uvarenému krému. Piškótové cestá pokrájame na kocky. Do veľkej nádoby dáme na spodok krém, potom na to poukladáme piškótové cesto a to polejem rumovým syrupom... zase dáme krém, zase piškóty a zase polejeme syrupom... Takto pokračujeme až kým sa nám neminú prísady. Na vrchu by mal byť krém, ktorý môžeme ale nemusíme posypať tmavým kakaom. Na jednu noc dáme zákusok do chladničky. Pri podávaní zdobíme šľahačkou.




2 komentáre:

  1. tak na toto sa chystam uz strasne davno. ja som to totiz este nikdy nejedla a vyzera to velmi dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Odporúčam vyskúšať. Je to veľmi dobré, aspoň u nás ho má každý rád... Len sa priprav, že z tochto množstva bude dosť veľa, čiže stačí aj 4člennej rodine. :) Ak vyskúšaš napíš, či Vám chutil. :)

      Odstrániť