streda 20. februára 2013

Parené buchty

Klasika. Každý pozná toto jedlo, každý to asi už jedol. U nás je zriedkavým pokrmom, mesačne raz sa pripravuje, ale vtedy veľké množstvo, čo zmyzne za pár hodín... Dúfam, že niektorým bude recept užitočný :)

Prísady:
400 g polohrubej múky
štipka soli
1 vajce
20 g cukru
20 g droždia
olej

Múku dáme do väčšej misy. Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások ktorý necháme nakysnúť. Nakysnutý kvások prilejeme k múke, pridáme soľ a vajce. Všetko spolu zmiešame, aby sme dostali homegénne cesto. Cesto necháme 20 minút stáť, potom prepracujeme varechou a necháme dalších 30 minút odpočívať.
Cesto vylejeme na múkou posypaný povrch kde ho rozdelíme na 10 rovnakých častí z ktorých tvarujeme buchty. Do väčšieho hrnca dáme vodu, paráčik a vodu necháme zovrieť. Keď voda vrie paráčik potrieme olejom poukladáme naň buchty, ktoré tiež ponatierame olejom aby sa nezlepili buchty. Na hrniec dáme vrchnák aby sa buchty parili v hrnci 10 minút. Špáradlom kontrolujeme či nie sú ešte surové.
Buchty podávame makom, páškovým cukrom, kakaom alebo rôznymi lekvármi.



2 komentáre:

  1. my ich robievame plnené lekvárom a potom posypeme kakaom s práškovým cukrom alebo orechami a maslom. Mám ich rada, mňam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Občas ich plním slivkovým lekvárom, len vtedy ich neje nikto iný ako ja... :( čiže musím ostať pri tej verzii, že každý si pridá na tanier to čo mu chutí.

      Odstrániť