sobota 23. marca 2013

Maškrtivé pagáče

Keď pagáče tak oškvarkové!
Ale čo keď doma v chladničke, ani v mrazničke niet oškvarkov? Vtedy je rozmýšlanie, a hútanie. Tie pagáče chce rodina, no do obchodu ísť sa nikomu nechce... Tak to bude bez oškvarkov! Bez oškvarkov? Áno bez... nuž dokonca chutili lepšie ako tie ktoré som doteraz robievala. 


Prísady:
500 g polohrubej múky
500 g hladkej múky
250 g maslo
250 g margarínu
150 g bryndzi
5 stredne veľkých uvarených zemiakov
1 veľký kelímok kyslej smotany
4 čajové lyžičky soli
60 g droždia
1 dl mlieka
1 čajová lyžička cukru
strúhaný syr na vrch

Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme pár minút odpočívať. Do veľkej misy vsypeme múku, maslo, margarín, bryndzu, soľ a pretlačené zemiaky. Nakoniec pridávame kvások a kyslú smotanu a vypracujeme cesto.
Cesto na vysypanom povrchu rozvaľkáme a poskladáme: zhora nadol, zhora nadol a nakoniec do pólky. Toto ešte dvakrát zopakujeme. Na jednu noc dáme cesto do chladničky. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1cm. Vrch cesta pokrájame zvyslo aj vodorovne aby sme dostali malé štvorčeky na povrchu cesta. Z cesta vykrajujeme pagáčiky, ktoré poukladáme na vymastený a vysypaný plech. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 20 minút.
Dobrú chuť!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára