streda 2. októbra 2013

Domáci chlebík

Nie je to najrýchlejší recept, ale je veľmi chutný a domáci chlebík určite chutí lepšie.

Prísady:
800g hladkej múky
1,5 šálok vlažnej vody
1 polievková lyžica cukru
2 polievkové lyžice masla
1/3 kocky droždia
1/2/dl vlažného mlieka
1 polievková lyžica soli
3 polievkové lyžice sušeného mlieka

Na vrch:
1/2 šálky vlažnej vody
1 čajová lyžička cukru
1/2 sáčku suchého droždia
1 čajová lyžička soli
1 polievková lyžica oleja
1 šálka kukuričnej múky
Keď tieto prísady vymiešame, mali by sme dostať takú hustú zmes ako je kyslá smotana.

Z cukru, vlažného mlieka a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme 10minút odpočívať. Do veľkej mise nasypeme preosiatú múku, do ktorého stredu urobíme dierku a nalejem doň hotový kvások a všetky ostatné prísady na cesto. Poriadne vypracujeme cesto, aby sme dostali lesklé a ľahké cesto. Vrch cesta potrieme trošku olejom a necháme odpočívať na teplom mieste hodinu. Odpočinuté cesto na pomúčenej doske rozdelíme na dve časti. Prvú časť cesta rozvaľkáme a zvynieme a formujeme chlebík. Druhou časťou cesta spravíme to isté. Vrch chlebíkov nakrojíme trošku, a dáme chlieb do vymasteného a vysypaného plechu. Vrch chlebov potrieme masou, ktorú sme pripravili na vrch. Rúru predhrejeme na 190 stupňov, a do spodu rúry vložíme misku s vodou aby chlieb sa piekol v pare. Pečieme 20 - 25 minút do zlatista.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára