utorok 23. apríla 2013

Švédská mandľová torta

Chuť má podobnú ako tá predávaná v nemenovanom obchode kde predávajú švédsky nábytok. Ja som tam ešte nejedla len nábytok kupovala, ale že je skoro tá istá. Možno s touto informáciou poteším tých ktorý to tam milujú. Ani lepok neobsahuje, čiže tu asi poteším aj alergikov. Nuž dobrú chuť k torte keď vyskúšate recept.

Prísady na cesto:
4 bielkov
120 g trstinového cukru
250 g nelúpaných mandlí
50g nelúpaných mandlí

Krém:
4 žĺtkov
30 g škrobovej múčky
2 dl mlieka
200 g masla
80 g práškového cukru
1 čajová lyžička vanilkovej arómy

Na vrch:
50 g posekaných mandlí

250 g mandlí a trstinový cukor pomelieme spolu na jemno. 50 g mandlí posekáme na väčšie kúsky a pridáme k pomletým mandliam a cukru. Bielka vyšlaháme do peny a opatrne primiešame mandľovú zmes. Tortovú formu s priemerom 20 cm vytrieme maslom a nalejeme do nej polovičku cesta, do druhej formy nalejeme druhú polovičku cesta. Rúru predhrejeme na 170 stupňov a pečieme korpusy 15-20 minút. Korpus necháme vychladnúť vo forme.
Žĺtky vymiešame s škrobovou múčkou, práškovým cukrom, mliekom a nakoniec primiešame aj vanilkovú arómu a uvaríme. Varíme počas stáleho miešania a až kým krém nebude mať hustotu pudingu. Necháme pár minút odpočívať, aby troška vychladol krém ale nie celkom! Do vlažného krému primiešame kocky masla a necháme celkom vychladnúť krém. Vychladnutý korpus natrieme krémom položíme naň vrchný korpus a potrieme vrch torty aj boky. Tortu posypeme posekanými mandľami a hotovú tortu odložíme do chladničky na pár hodín pred podávaním.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára