sobota 20. apríla 2013

Bonbon ala varené víno

Dávnejšie som skúšala výrobu vlastných bonbónov, potom som nemala čas a nakoniec nejako zhasla kreativita smerom týchto drobností. Nuž ale ešte stále si myslím, že najkrajší darček je ten ktorý si vyrobíme sami... ten je naozaj zo srdca. Takže ak máte známeho ktorý má rád čokoládu a varené víno, určite sa poteší tomuto darčeku. Jaj a skúste nájsť nejakú peknú krabičku pre tieto bombóny.

Prísady:
2 dl červeného vína
200 g cukru
2 kusy škorice
5-7 klinčekov
kúsok pomarančovej kôry
kúsok citrónovej kôry
3 plátky plátkového želatínu

Do menšieho hrnca nalejeme všetky prísady okrem plátkového želatínu a varíme až kým nám hmota trošku nezhustne... Túto zmes necháme odpočívať kým vychladne. Zatiaľ dáme plátky želatíny do studenej vody aby vedeli napučať. Z napučaného želatínu vytlačíme nadbytočnú vodu a pridáme do vlažnej zmesy aby sa rozpustila.
Nad vodnou kúpeľou necháme roztopiť 200g horkej čokolády na varenie. Silikónovú formu na bonbóny vytrieme s pomocou štetca čokoládou. Potom na 5minút dáme do chladničky aby tenká vrstva čokolády stuhla. Zase vytrieme poriadne formu aj boky aj spodok a dáme na 10 minút zase do chladničky aby stuhla čokoláda. Pomocou lyžičky dávame želatínovú zmes do foriem, ktoré zase dáme do chladničky na hodinku. Želatína nám stuhne a potom už aj môžeme naniesť spodnú čokoládovú vrstvu bonbónov. Bonbóny sú hotové, ale na jednu noc ich dáme do chladničky aby mohli perfektne stuhnúť. Na druhý deň vytlačíme bonbóny z foriem a môžeme podávať, alebo odovzdať ako darček.

Tip:
Nepoužívajte iné bonbónové formy ako silikónové, občas aj z tých sa vyberajú bonbóny ťažšie, ale dá sa to. Môže to byť aj forma na ľad, hlavné aby to bolo menšie a zo silikónu. Silikónovú formu netreba vytierať žiadnou masťou, len jednoducho tam natrieťe prvú vrstvu čokolády.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára