sobota 10. augusta 2013

Višňovo tvarohová torta

Nemala som čas na svoj blog, ani na varenie... teraz som sa viac venovala druhej polovičke, kamarátkam a cestovaniu...ale teraz sa vraciam a skúsim byť aktívnejšia. :D Dúfám, že Vás poteším s tým faktom, že teraz tu už bude viac receptov. Minimálne dve/tri recepty týždenne. 

Prísady na cesto:

6 vajec
6 polievkových lyžíc cukru
6 polievkových lyžíc polohrubej múky
2 polievkové lyžice rumu
3 polievkové lyžice oleja
na potretie višňový lekvár

Rezdelíme žĺtka a bielka vajíčok. Žĺtka a cukor vyšľaháme do peny, pridáme olej, rum. Z bielok ušľaháme tvrdú penu do ktorej pomaličky primiešame žĺtkovú zmes a napokon múku. Miešame opatrne, pomaličky.
Plech s rozmermy 29x40cm vyložíme papierom na pečenie, rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme cesto 10 - 15 minút. Vyberieme z rúry a ešte teplé cesto zrolujeme do rolády a tak necháme vychladnúť.

Višňová časť:

600g až 700g višní s cukrom podľa chuti, citrónovou kôrou, mletou škoricou a 1,5dl vodou dáme variť.
2polievkové lyžice škrobovej múčky rozmiešame v 1/2dl studenej vody a prilejeme k višňovej zmesy a necháme zhustnúť. Aj túto hmotu odložíme aby vychladla.

Tvarohový krém:

250g mascarpone
250g tvarohu
450g  20% kyslá smotana
25g želatínu
250ml smotany na šľahanie
citrónová kôra
1 čajová lyžička vanilkovej arómy
cukor podľa chuti

Mascarpone, tvaroh, kyslú smotanu zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou, vanilkovou arómou. Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuhej peny a pridáme k predošlej zmesy. Želatínu zohrejeme v malej nádobe s 4 polievkovými lyžicami vody a hotovú želatínu primiešame rýchlo k smotanovej hmote.
Budeme potrebovať tortovú formu s priemerom 26cm ktorej spodok vyložíme papierom na pečenie.
Z cesta stiahneme opatrne papier na pečenie a potom korpus potrieme višňovým lekvárom. Zrolujeme cesto do rolády a krájame z nej 1cm hrubé slimáky, s týmito vyložíme spodok aj okraje formy. Polovičku smotanového krému vylejeme na slimáky, bielý krém pokvapkáme višňovou zmesou a zase nalejeme naň druhú časť bieleho krému a tu už nekvapkáme ale pekne potrieme višňovou zmesou vrch. Na noc dáme hotovú tortu do chladničky a druhý deň sa už môže podávať.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára