pondelok 12. augusta 2013

Ryžový nákyp

Už ho robievam veľmi dávno, recept je podobný k tomu, čo robievala moja babička. Vraj tento variant je aj lepší ako ten starý recept, lebo je krémovejší. Nechcem sa chváliť, ale kto ochutnal tento nákyp zatial ho len chválil.

Prísady:
250 g ryže
1 l mlieka
200 ml vody
1 čajová lyžička vanilkovej arómy
5 vajíčok
50 g masla
1 štipka soli
150 g cukru
kôra z jedného citrónu
2 polievkové lyžice hrubej múky

Ryžu a vodu dáme variť do hrnca s teflónovým vnútrom. Ryžu miešame stále a varíme na miernom ohni. Keď sa nám voda odparila pridáme soľ a mlieko. Občas priemiešame a varíme až kým nám ryža nezmäkne. Keď zmäkla ryža pridáme citrónovú kôru, cukor, vanilkovú arómu a necháme hodinku odstáť. Ak ryža vychladla dáme ju do väčšej misy a premiešame. Plech s rozmerom 24 x 34 cm vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Mäkké maslo vymiešame so žĺtkami a pridáme k ryže. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a aj ten primiešame k ryžovej zmesy a nakoniec primiešame aj hrubú múku.
Zmes nalejeme do vymasteného a vysypaného plechu a pečieme na 200 stupňoch 40 minút.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára