nedeľa 16. júna 2013

Marhuľová torta

Túto tortu som robila na narodeniny mojej kamarátke. Torta je ľahučká, ovocná... v lete poobede pri kávičke určite poteší.

Prísady:

Korpus:
4 vajíčka
4 polievkové lyžice polohrubej múky
4 polievkové lyžice cukru
1/2 sáčku kypriaceho prášku

Krém:
250 g mascarpone
250 g kyslej smotany
50 g bieleho jogurtu
3 dl smotany na šlahanie
200 g práškového cukru
2 citróny (šťava + kôra)
20 g želatíny
2 veľké konzervy marhúľ

Na vrch:
1 veľká konzerva marhúľ
cukor podľa chuti
citrónová šťava podľa chuti
10 g želatíny

Ako korpus pripravíme klasické piškótové cesto, ktoré upečieme v tortovej forme s priemerom 26cm. Tento korpus musíme nechať úplne vychladnúť.
Mascarpone, kyslú smotanu, jogurt, cukor, citrónovú kôru zmiešame s mixérom aspoň 5minút. Smotanu na šľahanie vyšľaháme a opatrne primiešame k predošlej hmote. Želatínu rozpustíme v citrónovej šťave a troška zohrejeme. Želatínu primiešame do mascarponovej zmesy. Na korpus poukladáme marhule, tesne vedľa seba a opatrne vylejeme do tortovej formy mascarponovú zmes. Tortu dáme tuhnúť do chladničky aspoň na dve hodiny.
Krajšie marhule posekáme na tenko a s nimi vyložíme vrch torty. Ostatné marhule rozmixujeme ručným mixérom, ochutíme citrónovou šťavou a cukrom. Táto marhuľová zmes by mala byť 5dl, z ktorej odoberem pár lyžičiek a zohrejem v nej želatínu. Želatínové piré primiešam k ostatnému a vylejeme na vrch torty.
Hotovú tortu dáme spať do chladničky na jednu noc.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára